fbpx

Padel i Spanien

Padel må ha tagit Sverige med storm under de senaste 3-5 åren, men i Spanien är det en sport som länge varit en stor favorit. Idag är Padel till och med landets näst mest utövade sport efter fotboll! 

Trots att sporten har sin starkaste bas i Spanien så uppfanns sporten på en helt annan kontinent, nämligen i Acapulco, Mexico.

Enrique Corcuera bestämde sig år 1969 för att modifiera sin squashbana i sitt hem i Acapulco till och anses vara uppfinnaren av Padel. Det tog bara 5 år från att Enrique byggt den första versionen av padelbanan tills hans Spanska amigo Alfonso Langenburg byggde dom två första banorna på en tennisklubb i Marbella. År 1974 startade alltså padel sin framgångssaga i Spanien. Det var även på denna klubb i Marbella som Argentinaren Julio Menditeguy blev kär i sporten som han sedan importerade till sitt hemland år 1975.


Det tog 25 år för padeln att verkligen fatta ett stadigt grepp, i början på 2000-talet fanns det 500 klubbar och många hotell med padelbanor spridda över landet. Därifrån började den stora ökningen, endast 5 år senare fanns det över 1000 klubbar och det var då som den första professionella padel föreningen i Spanien grundades “Padel Pro Tour”. 2013 byttes “PPT” ut mot World Padel Series eller “WPT” som vi känner den idag, där spelare som Juan Lebron & Paquito Navarro dominerar.


På grund utav denna rika historia så har sporten nått en helt annan nivå än den som vi ser runt klubbarna hemma i Sverige. I Spanien anses glaset vara den “tredje partnern”, medans den genomsnittliga spelaren i Sverige räds glaset som om det vore deras värsta fiende. I Sverige mäts skicklighet oftast i hur hårt man kan smasha medans i Spanien värdesätter man ett intelligent spel med en stor variation av längd, kraft och placering.

Att padel är en lagsport kan oftast också bäst ses runt de Spanska klubbarna och på WPT då kommunikation är ett enormt element av spelet. Spelarna uppdaterar sin partner konstant angående vart motspelarna befinner sig på banan med mera. Men även ifall gapet i dagsläget är väldigt stort så finns det inget land i världen som gör en sån storsatsning på padel som Sverige. Med spelare som Simon Vasquez, Calle Knutsson & Daniel Windahl dröjer det inte länge innan Sverige verkligen satt sig på kartan som ett etablerat land. 

Om du verkligen vill förbättra ditt spel och prova på “riktig padel” utan takhöjd med Spanjorer och Svenskar så rekommenderar vi dig att hänga med på en av våra gruppresor eller ta kontakt med oss för att skräddarsy en resa med vännerna eller familjen. Det blir en padel weekend i solen som ni sent kommer glömma!