fbpx

Padelutrustning

Letar du efter padelutrustning? Låt oss hjälpa dig hitta rätt!

Att hitta rätt återförsäljare utav padelutrustning på dagens marknad kan vara en djungel. Just därför samarbetar vi med Ongoal.se, en av Sveriges största och bästa leverantörer som erbjuder alla typer av märken och utrustning. Välj det alternativ som passar dig bäst bland kategorierna nedan!

Det finns 3 olika former på padelrack, rund form, droppformat och diamantformat.

Med en viktbalans närmare handtaget och en såkallad “sweetspot” i mitten är de runda padelracken de som ger mest kontroll men oftast med lite mindre fart. Då dessa padelracketar också har den största sweetspot är dessa ett bra val för nybörjare och motionärer.

Med en balans och en sweetspot närmare toppen är denna typ av padelracket helt klart den som ger mest kraftfulla slag. Dock oftast på bekostnad av kontrollen och passar därför generellt mer avancerade spelare.

Dropp-formade rack är en blandning mellan den runda och diamantversionerna. Droppformade padelracketar har en balans nära mitten, är mångsidiga och erbjuder en kombination mellan kraft och kontroll. De passar oftast bäst till avancerade motionärer och tävlingsspelare.

Visst finns det skillnad. När det gäller ytan på padelracket brukar man tala om hård eller mjuk yta. En mjuk yta är optimal för de spelare som vill ha fart i bollarna utan att behöva använda mycket kraft, t.ex nybörjare och/eller spelare med mindre kontroll, tack vare den mjuka ytans elasticitet ger racket bollarna en större “skjuts” vid mindre ansträngning än hårda racket.
En hård yta ger mer kontroll och kraft men är svårare att kontrollera pga rekylen som kommer från den hårda ytan. En skicklig spelare får god kontroll och kraft från en hård yta.

Vissa padelracketar har också en lite strävare yta. Dessa gör att man kan få lite mer grepp om bollen och då mer spinn.

Padelbollar tappar tryck, studsar mindre samt får mindre fart ju längre du använder dem. Padelbollar tappar upp till 30% av trycket efter en match vilket ger en hållbarhet på cirka 2 timmar. Det är därför inte ovanligt att använda nya bollar vid varje ny match.

Det går såklart att använda bollarna vid flera tillfällen, speciellt i träningstillfällen men studs och fart blir naturligtivs mindre med tiden.

6-8 timmars spel innan grepplindan skall bytas är ett generellt riktmärke för motionärer. Ofta märks effekten när lindan avtagit i träffarna på bollen samt att det syns visuellt när greppet slits.

För tävlingsspelare är det väldigt individuellt där elitspelare kan byta innan varje match, varje set eller mer sällan beroende på individuell preferens.

Rörelsemönstret i padel är väldigt varierat, spelet kräver explosiva rörelser åt alla håll. Detta betyder att spelare behöver smidiga skor med en undersula som tillåter dig att få fäste i banan samtidigt som den tillåter dig till snabba rörelser. Vissa modeller minskar stabiliteten för att bli smidigare, och vissa har fokus på stabilitet på bekostnad av smidighet. Greppet på skorna varierar också en aning då vissa spelare vill kunna glida på underlaget, medan andra vill få grepp direkt. 

Padel må ha tagit Sverige med storm under de senaste 3-5 åren, men i Spanien är det en sport som länge varit en stor favorit. Idag är Padel till och med landets näst mest utövade sport efter fotboll!